Unul dintre principalele obiective de anul acesta ale Conferinței Tineretului Maghiar a fost să desemneze 500 de tineri candidați pe listele electorale, pentru posturile de consilieri locali și județeni, respectiv de primari și viceprimari în cadrul alegerilor locale.  Grație deschiderii UDMR către tineri, acest lucru s-a și realizat, ba mai mult anul acesta pe listele de candidați au figurat aproape 750 de candidați. MIÉRT a pus accentul în special pe pregătirea candidaților tineri, organizând o serie de traininguri în domeniul administrației locale în Partium, Centrul Transilvaniei și în Secuime. Pe lângă aceasta, au elaborat și o publicație, intitulată Ghidul aleșilor locali, care vine în ajutorul tinerilor aleși locali.

Antal Lóránt, Președintele MIÉRT, a afirmat că „Tinerii candidați la alegerile locale susținuți de Conferința Tineretului Maghiar au idei și planuri concrete, respectiv le-au fost trasate anumite sarcini: trebuie să susțină tineretul, trebuie să reprezinte interesele și valorile noii generații. Trebuie să inițieze și să sprijine programe care să contribuie la rămânerea acasă a tinerilor, care să izbutească în tara lor natală și să elaboreze un cadru de sprijin la nivel local care să asigure finanțarea activităților și evenimentelor dedicate tinerilor. Sunt convins că toți candidații noștri pe posturile de primar, consilieri locali și județeni vor aduce un suflu nou, idei noi și muncă asiduă la care comunitatea locală se așteaptă de la ei.”

Geréd Imre, vicepreședintele executiv al UDMR pe probleme de tineret, a declarat că UDMR-ul este deschis, în ultimul timp, către tineri, uniunea aflându-se într-un proces continuu de întinerire, care are loc în toate ariile și la toate nivelurile, atât la nivelul consiliilor locale, cât și la nivelul consiliilor județene. „Grație deschiderii din ultimul an, avem de două ori mai mulți tineri pe listele de candidați decât acum patru ani. Rezultatul acestei deschideri și colaborări constă în faptul că acum tinerii se află pe liste în număr mare, putând reprezenta tineretul în administrațiile locale și județene. La nivel național, avem foarte mulți tineri care au participat la campania Uniunii prin intermediul organizațiilor membre ale MIÉRT, sprijinind candidații. Cred că putem afirma cu tărie că grație acestor tineri, aceasta a fost cea mai tinerească și entuziastă campanie de până acum.”

„Alegerile locale din 2016 reprezintă o piatră de hotar pentru tinerii ardeleni; acestea au fost alegerile la care tinerii au avut un rol important, atât în campanie, cât și în organismele de conducere. Le mulțumesc tuturor pentru participare; de luni începem activitatea din plin.” –a adăugat Kelemen Szilárd Péter, șeful de cabinet administrativ al MIÉRT.