Peste 100 de tineri s-au întrunit în data de 20 mai în piața Márton Áron din Odorheiu Secuiesc, unde s-au prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, tinerii candidați desemnați de organizațiile de tineret pe listele UDMR la alegerile locale din 2016.

Antal Lóránt, Președintele Conferinței Tineretului Maghiar (MIÉRT), a spus că unul din principalele țeluri ale organizației anul acesta este să înscrie pe liste de candidați la alegerile locale 500 de tineri, pe posturile de consilieri județeni, consilieri locali, respectiv pentru posturile de primari și viceprimari, tineri pregătiți cărora să le fie alocate și sarcini concrete. A mai arătat că au elaborat un ghid pentru aleșii locali prin care doresc să ajute activitatea reprezentanților locali în următorii patru ani. „Ghidul pentru aleșii locali îi poate ajuta pe tinerii reprezentați locali în realizarea mai operativă a ideilor lor.” A subliniat că: „Suntem desigur mândrii că în Odorheiu Secuiesc avem o candidată tânără și capabilă, despre care știm că după data de 5 iunie, va transforma Odorheiu Secuiesc într-un oraș dinamic dacă ba primi votul de încredere. Cu toții avem nevoie de un primar care vorbește limba tinerilor și care îi consideră ca o valoare și nu o problemă.”

Kelemen Szilárd Péter, șeful cabinetului pentru administrațiile locale din cadrul MIÉRT, a arătat că aceasta avea în anul 2012 365 de tineri candidați, sub 35 de ani, număr care s-a dublat anul acesta. Anul acesta aproape 750 de tineri candidează pe listele UDMR, din care peste jumătate activează în organizații de tineret. „E important să menționăm că acești tineri vor primi sarcini concrete. Din analizele noastre știm că în întreaga Transilvanie există doar 9 administrații locale maghiare în care funcționează un fond pentru tineret. De aceea, sarcina specială pe care le-o alocăm tinerilor candidați este de a crea fondurile de tineret.”  A subliniat că s-au gândit și la tinerii care doresc să lucreze pentru binele comun, de aceea vor iniția la nivel local crearea unui post de manager de oraș sau de comună, prin care tinerii se pot implica în viața comunității. A mai adăugat că ghidul pentru aleșii locali îi poate ajuta și în îndeplinirea acestor obligații.

Oltean Csongor, Președintele Consiliului Tinerilor Maghiari din Trei Scaune (HÁRIT), a spus că în regiunea Trei Scaune a fost lansat un proces în 2008, pe parcursul căruia tinerii au încheiat un parteneriat cu UDMR, iar ca urmare a acestuia, anul acesta, în 2016, HÁRIT are 125 de candidați la alegerile locale. În legătură cu alegerile din Odorheiu Secuiesc, a adăugat că: „Noi, la Sfântu Gheorghe, lucrăm zi de zi pentru ca tinerii să beneficieze de educație de calitate și de cunoștințe utile, cu care își vor putea găsi imediat un loc de muncă. În acest sens, aici am auzit că primarul din Odorheiu Secuiesc este o persoană care încearcă să zădărnicească învățământul profesional. Și face acest lucru doar pentru a-i servi propriilor interese politice și încercând să ducă astfel luptele sale politice cu Borboly Csaba.  Un oraș nu poate fi construit prin circuri constante și nici tinerii nu pot fi ținuți acasă astfel. E nevoie de colaborare pentru a le asigura tinerilor învățământ profesional de calitate, care să le ofere cunoștințe cu utilitate imediată. Sarcina și răspunderea fiecărui politician este de a consolida învățământul profesional și de a lărgi spectrul acestuia. Nu ne mirăm că Bunta Levente nu este iubit de tinerii din Odorheiu Secuiesc. Noi, cei din Sfântu Gheorghe, dorim să le transmitem că schimbarea este în mâinile lor. Acum puteți să vă alegeți un primar în persoana lui Arros Orsolya, care vede în tineri viitorul și nu un dușman.”

La încheierea conferinței de presă, tinerii au spart câte un balon cu inscripția Bunta, semnalând prin acest fapt că în Odorheiu Secuiesc este nevoie de inovare, de un primar care își dorește un parteneriat cu tinerii.