Congresul organizației de tineret (YEPP) a Partidului Popular European a avut loc la București între 19-22 mai cu motoul  „O direcție nouă pentru Europa” („New Narrative for Europe”). Evenimentul a fost organizat la București de Tineretul National Liberal (TNL)  și Conferința Tineretului Maghiar (MIÉRT) în parteneriat cu fundația politică Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS).

La deschiderea de joi, au rostit discursuri de bun-venit Sven-Joachim Irmer, directorul KAS pentru România și Moldova, Konstantinos Kyranakis, Președintele YEPP și reprezentanții organizațiilor din tara gazdă. Participanții au fost salutați din partea  MIÉRT de către Ambrus Zsombor, unul dintre coordonatorii consiliului de afaceri externe. La festivitatea oficială de deschidere de vineri au luat cuvântul Vasile Blaga, Președintele Partidului National Liberal,   Sven-Joachim Irmer, Directorul KAS pentru România și Moldova și Laczikó Enikő, secretar de stat la Biroul de Relații Interetnice, respectiv Laurențiu Ștefan, consilier prezidențial de politică internă, a dat citire mesajului președintelui Klaus Johannis. Din partea UDMR, participanții au fost salutați de Laczikó Enikő, secretar de stat la Biroul de Relații Interetnice, care a spus că anul acesta MIÉRT a lansat, din partea UDMR, peste 500 de candidați tineri bine pregătiți, la alegerile locale care se apropie, iar acest număr se datorează și faptului că MIÉRT nu este organizație membră a UDMR, ci este partenerul strategic al acestuia.

Programul de vineri a continuat cu discursuri de bun-venit și discuții pe module: la prima discuție s-a vorbit despre rezultatele și provocările de până acum ale Partidului Popular European, iar cea de-a doua s-a concentrat asupra rolului UE în alegerile locale.

Sâmbătă a avut loc ședința Consiliului YEPP care a aprobat hotărârile elaborate de grupurile de lucru. S-au supus la vot opt hotărâri pe diferite teme. Printre acestea se remarcă hotărârea privind strategia fiscală redusă, care este importantă și pentru MIÉRT pentru că tinerii pot fi stimulați să se lanseze în afaceri doar prin asemenea măsuri sau strategii similare.

Cea de-a doua hotărâre importantă, sprijinită și de MIÉRT, se referă la extinderea spațiului Schengen. Această hotărâre nu a fost în final adoptată, dar a fost o ocazie bună pentru ca  MIÉRT să atragă atenția asupra importanței aderării României la spațiul Schengen.

În legătură cu ședința de la sfârșitul săptămânii, Antal Lóránt, Președintele MIÉRT, a spus următoarele: „Noi suntem demult de părere că relațiile dintre tineret și politică trebuie să fie puse pe baze noi, aceasta fiind și tematica principală a Congresului YEPP desfășurat la București la acest sfârșit de săptămână. Suntem convinși că este nevoie de o perspectivă nouă, pentru că și pe baza rezultatelor ultimului sondaj Eurobarometru mai bine de jumătate dintre tineri se simt izolați și marginalizați în viața socio-economică. Și membrii organizației de tineret a Partidului Popular European au fost de acord că este nevoie de strategii noi pentru ca tinerii să se poată apropia mai mult de viața publică, de politică și pentru consolidarea încrederii electoratului. Acesta a fost motivul pentru care am lansat caravana de consultare E despre tine! acum șase săptămâni, pentru ca să îi abordăm pe tineri în limba lor și pentru a-i convinge să aibă o opinie despre temele principale ale vieții publice și despre realizarea viitorului lor.”

Evenimentul s-a încheiat cu plecarea participanților de duminică. MIÉRT a fost reprezentată de Antal Lóránt, Președinte, Ambrus Zsombor, Frunda Csenge și Balázsi Zsuzsánna, membrii în consiliului de afaceri externe din cadrul MIÉRT.

 

Foto: Láng Péter