A kolozsvári helyszínt követően Sepsiszentgyörgyön üléseztek a MIÉRT Önkormányzati Csereprogram résztvevői augusztus 18-án.

A program áprilisban indult Geréd Imre kolozsvári és Zsigmond József sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselők javaslatára azzal a céllal, hogy az RMDSZ-ben tevékenykedő fiatal tanácsosok munkáját helyi szinten összehangolja. Első lépésben a nagyvárosok önkormányzatai vesznek részt a Csereprogramban, összesen tizenhárom tanácsos képviseli Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Székelyudvarhely és Vajdahunyad városait.

Az augusztus 18-i program a sepsiszentgyörgyi önkormányzat Ifjúsági és Sport Bizottságának ülésével kezdődött, amelyet Kelemen Szilárd Péter helyi tanácsos, a bizottság alelnöke nyitott meg. Ezt követően Zsigmond József, a projekt egyik ötletgazdája köszöntötte a résztvevőket, és bemutatta a projekt születésének körülményeit. Őt követve Tischler Ferenc, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere szólalt fel, aki az ifjúsági téren elért eredményeit mutatta be. Hozzá hasonlóan Miklós Zoltán frakcióvezető részletesen beszámolt a városi sportéletről.

Oltean Csongor, a Háromszéki Ifjúsági Tanács (Hárit – MIÉRT tagszervezet) elnöke a város ifjúsági életébe segített betekintést nyerni bemutatójával. A találkozón Markó Attila Sepsiszentgyörgy parlamenti képviselője is részt vett, aki felajánlotta: ha törvényi hiányosságokat vélnek felfedezni a résztvevők a hét helyszín meglátogatását követően, segít a parlament elé vinni javaslataikat.

Az ülést követően Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Szabó József, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke, Takács Aranka, a MIÉRT önkormányzati kabinet vezetője, Kelemen Szilárd Péter és Zsigmond József önkormányzati képviselők, házigazdák tartottak sajtótájékoztatót.

Antal Árpád sok sikert kívánva a csereprogramhoz kiemelte: nagyon fontosnak tartja, hogy minél több ilyen és ehhez hasonló projektekben vegyenek részt az ifjúság képviselői.

Szabó József részletesen ismertette, miért fontos a Magyar Ifjúsági Értekezletnek a szakmai program: „a nagyvárosok önkormányzati tevékenysége számos hasonlóságot tud felmutatni, amelyekből tanulhatnak egymástól, ugyanakkor a rendszer hiányosságaira tapasztalatcsere révén lesz lehetőségünk felhívni a figyelmet”.

Takács Aranka az eddigi tapasztalatokat összefoglalva elmondta:„számos településen az RMDSZ-es tanácsosoknak szava és befolyása van, de vannak olyan városok is, ahol nincs erre lehetőség a politikai viszonyokból adódóan”.

Zsigmond József a MIÉRT Önkormányzati Csereprogram jövőbeli céljairól és a program hozadékáról számolt be: „a találkozók által szakmai lépéseket szeretnénk kidolgozni, amely útmutatásként szolgál adott problémák megoldásában”.

A sajtótájékoztató zárásaként Kelemen Szilárd az Ifjúsági és Sport Bizottság munkáját összegezte, kitérve arra, hogy Sepsiszentgyörgy önkormányzata milyen típusú tevékenységeket támogat.

 

A képek szerzője: Kocsis-B. Janos