#egyéletérzés mottóval szervezi meg az idei Sic Feszt – Székelyföldi Szabadegyetemet a Háromszéki Ifjúsági Tanács augusztus 8-11. között, Sugásfürdőn. A 6. kiadásához érkezett rendezvény ez alkalommal is tartalmas, szórakoztató és oktató jellegű programokat kínál fiataloknak, gyerekeknek és családoknak egyaránt.

Regionális, értékteremtő fesztivál

A témában tartott sajtótájékoztatón Kelemen Szilárd Péter, a Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke elmondta, Székelyföld, mint életérzés téma köré építik a rendezvényt, nagy hangsúlyt fektetve arra a székely életérzésre, amely az itthont, a családot, és Székelyföldet, mint lehetőséget jelenti. „A program ennek mentén érdekes, trendi előadásokat kínál a Z generáció, egészséges életmód, környezetvédelem, gazdasági kérdések, időmenedzsment, közösségi média-használat témában, de megvitatjuk az aktuálpolitikai kérdéseket, emellett idén is lesz a néptánc főszerepével Folkudvar, valamint Borudvar és önkénteseknek képzés” – fogalmazott a rendezvény főszervezője.

Az eseményre nemcsak a térségből, hanem szórvány megyékből is várják a fiatalokat. Az előadások mellett koncertek is kínálnak szórakozási lehetőséget. Az eseményt a kolozsvári USNK csapata indítja, a tavalyi év X-faktor győztese, de fellép Margaret Island, Tamáska Gabi, Curtis, a késő esti órákban pedig olyan lemezlovasok lépnek színpadra, mint Pixa, Shiver, Nick Havsen, és a japán dj. Yaksa.

Székelyföldi identitás a Sic Feszten

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete már 2008 óta állandó támogatója a HÁRIT rendezvényeinek, közös munka eredménye, hogy egy 100 fős tábor több mint 5 ezer látogatót számláló regionális rendezvénnyé nőtte ki magát.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, az együttműködés további eredménye, hogy teret kaptak a fiatalok az RMDSZ önkormányzati listáin, ifjúsági alap jött létre megyei és helyi önkormányzatok szintjén. „A rendezvény által ráerősítünk arra az üzenetre, hogy Székelyföldön ma sokkal több lehetőség van a szülőföldön való boldogulásra, mint tíz vagy húsz évvel korábban. Ma egy fiatal elsajátíthat egy jó szakmát, de több egyetem közül is választhat. Ma nem kérdés, hogy aki dolgozni akar, az talál állást, de az elmúlt években nagyon sok StartUp támogatási rendszer is a vállalkozó szellemű fiatalok rendelkezésére állt. Tudjuk, hogy még sok kihívás áll úgy a fiatalok, mint a politikum előtt, de a közösen megtervezett irány jó fele vezet” – fogalmazott az elnök, hozzátéve: a SIC Feszt remek lehetőség, hogy az ifjúság megfogalmazza elvárásait a politikum fele, ugyanakkor közösen vitázzanak aktuális témákról.

A megyei tanácselnök szerint most van kialakulóban a SicFeszt identitása, ami nem lehet más, mint a szülőföldhöz, Székelyföldhöz való egészséges, organikus viszony.

Tündérország krónikása – meseíró pályázat

Családi Nap Elek apó nyomában

A fesztivál egyik kiemelt pontja négy éve a Családi Nap, amelyet minden alkalommal szombaton szerveznek meg, 10 és 18 óra között. Az esemény célja a család, mint kötelék promoválása és jelentőségének bemutatása a fiatalok körében, valamint minőségi idő eltöltése családias légkörben a szülők és gyerekek részére szánt színes, változatos, kreatív tanulással és szórakozással egybekötött programokkal, szakmai előadásokkal.

Grüman Éva, a Családi Nap szervezője elmondta, idén Benedek Elek, a kiváló erdővidéki író és mesemondó, lapszerkesztő születésének 160. évfordulójára emlékezünk Háromszéken. „Erre épül a szombati nap is, amelyen Benedek Elek mesevilágát szeretnénk megeleveníteni, ahol számos foglalkozás keretében lehet tanulni, szórakozni, ahol kicsik és nagyok magukra, vagy szüleikkel együtt játszva ismerhetik meg Elek apó életét. A szervezésben önkéntes partner számos szakember, pedagógus és fiatal is.”

Ugyancsak az emlékév alkalmával mesepályázatot hirdetnek meg gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, Tündérország krónikása címmel, 4 kategóriában (1-4. osztály, 5-8. osztály, 9-12. osztály, felnőttek). Céljuk Benedek Elek szellemi örökségét ápolni és továbbvinni, gazdagítani a magyar irodalmat, a mesetárat, a népi kultúrát, valamint a székelyföldiek emlékezetében életben tartani a nagy mesemondót.

A meséket kézzel írott vagy elektronikus formában várják 2019. július 31-ig, a HÁRIT irodában (Sepsiszentgyörgy, Martinovics Ignác utca 2. szám, Beör-palota földszintje) vagy az elekapocimborai@gmail.com címre. A pályamunkákra a szerzők tüntessék fel az alkotó nevét és elérhetőségét. A résztvevők, mesét beküldők családi belépőben részesülnek a szombati napra.

 

Képzés önkénteseknek

Az idei Sic Fesztet sem lehet elképzelni önkéntesek nélkül. Antal Balázs, a HÁRIT ügyvezető elnöke szerint 150-200 jelentkezőre számítanak, akik nemcsak a megszokott önkéntességi feladatokba, a fesztivál szervezési munkálatokba nyerhetnek bepillantást, hanem idén egy önkéntes menedzsment képzést is szerveznek nekük, amely a szervezet kultúra, önkéntesség és különféle egyéni készségeket fejlesztő modulokon keresztül valósul meg.

A fesztiválra július 15-től, hétfőtől kaphatóak jegyek a HÁRIT irodában és a www.sicfeszt.ro honlapon: elővételben a négynapos jegy 30 lej, az esemény helyszínén napi jegy vásárolható 15 lejért. A Családi Napra a belépő 15 lej/fő, a 12 éven aluliak számára pedig ingyenes.

(HÁRIT közlemény)

Fotó: Kocsis B. János