Sikeresen szerepeltek a fiatalok az önkormányzati választásokon, a szavazatok véglegesítése után kiderült, országos szinten 305 helyi önkormányzati képviselő, 15 megyei tanácsos és 9 polgármesteri mandátumot szereztek a fiatalok. A MIÉRT ugyanúgy ki fogja venni a részét a munkából a parlamenti választások során is, ennek érdekében pedig egy erős ifjúsági kampányt is terveznek, hogy a fiatalok részvételükkel hozzájáruljanak az RMDSZ sikeréhez.

Bogya Anna önkörmányzati alelnök kiemelte: A kilenc mandátumot szerző polgármester hatalmas fölénnyel nyert Balavásáron (Maros megye); Bihar, Szalacs és Szentjobb Bihar megyei településeken; Szilágysámsonban (Szilágy megye), Hargita megyében pedig Csíkszentsimonban Szentábrahámban és Máréfalván. Háromszéken is egy 35 év alatti fiatal polgármester kezdi a munkát Zágonban, de Rétyen és Mikóújfaluban (Kovászna megye), második mandátumukat kezdik olyan fiatal polgármesterek, akik 4 éve a MIÉRT égisze alatt lettek  polgármesterek. Hozzátette, a MIÉRT húsz polgármesterjelölttel indult, de sok helyen kevés volt az esély a román-magyar lakosság aránya miatt, máshol pedig erős ellenzéki polgármesterrel kellett szembe nézni. Ettől eltekintve jó eredményeket értek el a fiatal jelöltek.

A MIÉRT egy másik sikerének érzi, hogy hozzájárulhatott a fiatalok szavazókedvének növelésében. A statisztikai adatokból ugyanis egyértelműen az látszik, hogy több fiatal ment el szavazni, mint 2016-ban, hiszen közel 5%-al többen szavaztak az idei önkormányzati választásokon, mint 2016-ban! Ez jelzésértékű a MIÉRT számára, hiszen nagyon fontosnak találtuk az edukatív jellegű megszólítást, amely során elmagyaráztuk, miről szól és miért fontos részt venni a szavazáson” – árulta el Bogya Anna önkörmányzati alelnök.

A munka azonban nem áll le, új kihívások előtt áll a szervezet, a teljes figyelem a parlamenti választásokra irányul – mondta el Oltean Csongor MIÉRT elnök, aki még az önkormányzati választások előtt bejelentette, hogy az erdélyi fiatalok képviselőjeként indul a soron következő választásokon.

 

Az aláírásgyűjtést elkezdtük, annak érdekében, hogy erős és hiteles képviselettel indulhasson az RMDSZ az idei parlamenti választásokon. A fiatalok számára pedig azért kell parlamenti képviselet, hogy legyen, aki hallassa az ők hangjukat a román parlamentben. Ezért kérem most az ők támogatását.”– hangsúlyozta a MIÉRT elnöke.  

Oltean Csongor végezetül elmondta, hétfőn az RMDSZ ügyvezető elnökségén iktatta a parlamenti képviselőséghez szükséges dokumentációt, mert továbbra sem szeretné, hogy területi viták tárgya legyen a MIÉRT parlamenti helye. Ezért arra kérte a szövetséget, hogy a Szövetségi Állandó Tanács dönthessen a MIÉRT parlamenti helyéről is.

Az RMDSZ képviselőiről jövő héten dönt a Szövetségi Állandó Tanács.