Az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) április 24-én, hétfőn délután 4 órától Start-up Nation pályázati eligazítót tartott, a nagy érdeklődésnek köszönhetően az újonnan választott helyszínen, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont konferenciatermében. A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) csapata országszerte már több városban szervezte meg az eligazítót, így érkeztek el Székelyudvarhelyre is, ahol csapatunkkal partnerségben az itteni érdeklődők számára is elhozták a pályázáshoz szükséges releváns információkat.

„Az UIET 2014 óta foglalkozik a „Sikeres fiatalok témával és évről évre programjai során igyekszik minél több olyan fiatalt bemutatni, akik szakmájukban elismertek, sikereket értek el. Ezeknek az előadás-sorozatoknak a megszervezése mellett úgy gondoljuk, hogy nem elég csak bemutatni ezeket a fiatalokat, hanem szükség van arra is, hogy folyamatosan tájékoztassuk őket, felhívjuk a figyelmüket ezekre a programokra, kiírásokra, hogy a segítségükre lehessünk a további sikereik elérésében” – fejtette ki Fancsali János, az UIET elnöke.

Fancsali Kálmán a Kis- és Középvállalkozások Ügynökségének Hargita Megyei tanácsadója elmondta: Az eligazító során a résztvevők számára fontos, hogy egy tiszta, teljes képet kapjanak arról, hogy milyen tevékenységek, milyen vállalkozások tudnak pályázni. Fontos számomra, hogy Udvarhelyszéken minél több sikeres pályázatot tudjunk leadni.” Továbbá hangsúlyozta, nem elég megírni, meg is kell nyerni ezeket a pályázatokat, és ahhoz nagyon precíz, pontos munkára van szükség, amelyhez mindenkinek nagyon sok sikert kívánt.

Parajdi Borbála pályázati szakértő szerint ez a kiírás a legnagyobb marketingnek örvendő program, amióta a szakmában dolgozik. Bemutatójában felhívta a figyelmet a program elsődleges céljára, ami a munkanélküliségi ráta csökkentése, új munkahelyek teremtése, hiszen a program során közel 10000 új vállalkozásnak van költségvetési keret elkülönítve, 10000 új munkahelyre számíthatnak. Továbbá beszélt az eredeti kiíráshoz képest történő változásokról, arról hogy pontosan kik és milyen tevékenységekkel pályázhatnak, illetve hogy melyek a pályázási doméniumok.

Meglátása szerint remélhetőleg a jövő héten meg fog jelenni a végleges kiírás, csapatunk tervei között szerepel, hogy ezt követően ismét tartsunk egy eligazítót az érdeklődők számára.

Az előadás alatt és után is lehetőségük nyílt a résztvevőknek feltenni kérdéseiket, a bemutató végén pedig a szakemberek elérhetőségekkel is szolgáltak, a további kapcsolattartásra adva lehetőséget.