Hargita Business Center, azaz Inkubátorház – nemsokára ezek a fogalmak bejáratottak lesznek székelyudvarhelyi körökben, a közbeszédben, hiszen amint azt a menedzserigazgató, Szakács Paál István a február 24-én tartott vállalkozói beszélgetésen mondta, szeretné, ha az intézményt nemcsak a gazdaságban érdekeltek, hanem akár az iskolások is ismernék, tehát a nyitottság kell az ismérve legyen ennek a háznak. A pénteki találkozón, melyet friss vállalkozásoknak, illetve vállalkozást indító fiataloknak szervezett az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács, a meghívottak az Inkubátorházzal kapcsolatos tudnivalókat osztották meg a szépszámú érdeklődőkkel.

Fancsali János, UIET-elnök örömmel üdvözölte a szervezet székhelyén, a Szabad Európa Kávéházban megjelent fiatalokat, és kiemelte, a mai találkozó az első olyan fórum, melynek során konkrét válaszokat kaphatnak a jelenlévők arra vonatkozóan, mik azok a feltételek, melyeknek meg kell felelniük, ha szeretnének cégeiknek otthont találni az Inkubátorházban.

2013 óta dolgozunk kollégáimmal azon, hogy bevigyük az inkubátorház fogalmát a székelyudvarhelyi köztudatba és, hogy elkészítsük az építményt vette át a szót Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Bíró Barna Botond, s mint mondta, az épület kész, a közművesítés folyamatban van, tehát nemsokára használatba vehető a ház. Az Inkubátorházat a megyei tanácsa pályázta uniós alapokból, és egy ilyen intézmény előnye, hogy azon vállalkozásokat, melyek helyet kapnak benne, kiemelje a piaci körülmények közül, és három év (ami még két évvel hosszabítható) alatt előnyös feltételek mellett segítséget nyújtson az induló vállalkozások fejlődésében, hogy majd utána életképesekké váljanak a piacon, magyarázta az alelnök.

Bíró Barna Botond szerint fontos tudni, hogy megyei viszonylatban Székelyudvarhely termeli a bruttó hazai termék (GDP) több mint felét, viszont az is fontos, hogy az itteni cégek támaszkodhassanak olyan friss vállalkozásokra, melyek segíthetik, kiegészíthetik adott esetben az ő tevékenységeiket. Hozzátette, amint neve is mutatja, az intézmény az innovációt részesíti előnyben, akik ebben érdekeltek, azokat örömmel fogadjuk mindamellett, hogy egyéb vállalkozásoknak is helyet ad az Inkubátorház. Az itteni fiatal vállalkozók közt van olyan, részletezte, akik részt vettek velünk magyarországi gazdasági konferencián, lesz hasonló Kolozsváron nemsokára, illetve van ígéretet arra, hogy meghívásunkra utóbbi konferenciáról szakemberek látogatnak Udvarhelyre is támogatást nyújtani. A megyei tanács ugyanakkor nemzetközi vásárokban is érdekelt, ezért bevonnánk az Inkubátorházat is ebbe a projektbe, mondta Bíró.

Néhány hete van menedzsere a háznak, Szakács Paál István nemrég versenyvizsga alapján nyerte el az állást, ő ismertette a kritériumokat, melyeket múlt héten az Inkubátorház vezetőtanácsa jóváhagyott, azaz hogy mit kell tenni ahhoz, hogy beköltözhessen egy vállalkozás az intézménybe.

48 bútorozott iroda, számítógépek, nyomtatók, közös terek, rendezvénytermek, tárlathelyiség, A-kategóriás konferenciaterem (sötétíthető, távvezérlésű projektor), kommunikációs rendszer, internethálózat, marketing, menedzsment és jogi szaktanácsadás áll a beköltözők rendelkezésére.

Szeretnénk, mondta a menedzser, ha rövid időn belül megtelne a ház, rendezvényeket tervezünk, szakmai konferenciákat, és reméljük, hogy Udvarhely és a térség motorja tud lenni a ház. A beköltözéshez szükséges, hogy a vállalkozás Udvarhelyszéken legyen bejegyezve, mely nem lehet 3 évnél idősebb. Fontos tudni, hogy a törvény értelmében a beköltözés utáni hatodik hónapban egy új munkahelyet kell létrehoznia a vállalkozásnak. Nagy hangsúlyt fektetünk egyfajta mentorprogramra, illetve máris több nemzetközi vásárra van meghívásunk, mondta Szakács. Az inkubátorház költségvetése idénre 193 ezer lej a Hargita megyei tanácstól, 193 ezer lej Székelyudvarhely önkormányzata jóvoltából és 10 ezer lej Oroszhegy község önkormányzatától. A piaci árnál alacsonyabb lesz az irodák bére, azonban a pontos árról a későbbiekben döntenek.

A beszélgetésen megfogalmazódott az igény arra, hogy a vállalkozók meglátogathassák az inkubátorházat, amire március 3-án, a délután 4 órakor kerül sor. A részletekért érdeklődni lehet az office@uiet.eu e-mailcímen.