November 15-én negyedik alkalommal ünnepeljük meg a Magyar Szórvány Napját, ebből a szempontból is kitűnő az időzítése a MIÉRT Szórványkonferenciájának – emelte ki Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke szombaton, Kalotaszentkirályon. Az EP-képviselő Szabó József MIÉRT-elnök és Jakab Adorján, a MIÉRT elnökhelyettesének meghívására érkezett a Magyar Ifjúsági Értekezlet hétvégi rendezvényére, amelynek témája a nagyvárosi szórvány.

A szimbolikus alkalmak fontosak a közösség számára, hiszen az összefogást a felelősségérzetet erősítik. Ez volt az egyik elgondolás, amely arra késztette az RMDSZ-t, hogy a nagyváradi kongresszusán, 2011 februárjában határozatot fogadjon el a Magyar Szórvány Napjáról, amelyet november 15-én tartunk Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napján” – mondta el Winkler Gyula. Ez az a nap „amikor a magyar nemzet jobban odafigyel a szórványmagyarságra, rendezvények, híradások, előadások, konferenciák, közösségépítő programok révén„, idézte az EP-képviselő a kongresszusi határozatot, majd kitért arra is, hogy a szórványnap megünneplése a székely-szórvány együttműködés gyümölcse, hiszen a kezdeményezést háromszéki és vajdahunyadi közösségépítők és politikusok fogalmazták meg először. „Déva, Brassó és Nagyenyed után most Medgyes és Nagyszeben lesz a házigazdája az erdélyi központi rendezvényeknek jövő szombaton. A Medgyesen sorra kerülő konferencia napirendjén szórványoktatási kérdések és Szeben megyei magyar közösséget bemutató előadások szerepelnek. Az esemény szervezői az RMDSZ Szeben megyei szervezete és a Szövetség Főtitkársága. A rendezvény díszmeghívottja Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke és Seszták Miklós, a magyar kormány nemzeti fejlesztési minisztere. Tavalytól a Magyar Állandó Értekezlet szórvány-szakbizottságának döntése értelmében az egész Kárpát-medencében megünneplik a Magyar Szórvány Napját november 15-én” – ismertette Winkler Gyula. Szerinte a szórványnap nemcsak ünneplésre, de számvetésre is alkalmat teremt. „Ilyenkor áttekintjük az RMDSZ szórványcselekvési tervének programjait, az eredmények mellett a további teendőket is számba vesszük. A Kárpát-medencei dimenzió pedig természetes, hiszen az identitásvesztés megfékezése, a szórványközösségek megerősítése mindenütt a Kárpát-medencében egyformán fontos és a nemzetpolitika nélkülözhetetlen eleme” – hangsúlyozta.

Winkler Gyula előadását három részre tagolta, a Magyar Szórvány Napjának története és jelentősége mellett beszélt az RMDSZ szórvány cselekvési tervéről és a nagyvárosi szórványközösségek kérdéséről is. Moderátor Geréd Imre, kolozsvári önkormányzati képviselő volt.

 

A rendezvény partnere az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala és a Communitas Alapítvány.