A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) Erdélyi Perpatvar nevű vitafórumán a Szilágy megyei SzIT csapat győzött, második helyen a háromszéki HÁRIT csapat végzett. Mindkét csapat tagjai egy brüsszeli tanulmányi utat nyertek, amelyet majd a világjárvány lejárta után válthatnak ki.

a SzIT csapata

Az esemény Székelyudvarhelyen zajlott, december 18–19. között, ahová Erdély minden pontjáról érkeztek középiskolás diákok. A Perpatvar elődöntőire összesen 10 csapat jutott be és mérte össze tudását, amelyet egy előzetes képzéssorozat során szerzett.

Az elődöntők első vitájánál a CV (BTIET- Bihar megyei Területi Ifjúsági Egyeztető Tanács) csapata és a SzIT csapata találkozott, ezt követően a második vitán a HÁRIT és az UIET (Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács) csapata vitáztak az adott tételmondatokon. A két elődöntő nyerteseiből került ki tehát a két döntős csapat.

A MIÉRT rendezvénye egyben vitafórum és képzéssorozat is volt, mely azt a célt szolgálta, hogy Erdély-szerte hagyományt teremtsen az ötletek, eszmék és gondolatok ütköztetésének. A kezdeményezés lehetőséget ad ugyanis arra, hogy vitakultúrát építsen ki az erdélyi magyar középiskolások körében.

A diákok lelkesedését és a rendezvény sikerességét elnézve mindezt jövőre is meg kell szerveznünk” – értékelte az eredményt Tornai Szilárd vitaoktató, az Erdélyi Perpatvar koordinátora.

Örültek a lehetőségnek, hogy ilyen alternatív képességeket is elsajátíthatnak: a vitakultúra mellett számos közéleti témába is mélyebb ismeretet szereztek. Öröm volt látni az érdeklődésüket, és hogy a járványhelyzet adta nehézségek ellenére 100 százalékban teljesítettek. Nagyon büszke vagyok rájuk, mindenik csapat rendkívül jól teljesített!” – összegezte.

„A MIÉRT számára fontos küldetés, hogy a fiatalok megtanuljanak érdemben vitázni. Sokszor tapasztaltuk azt, hogy a saját szervezetünkből, de még az RMDSZ szintjén is hiányzik az érvelésre alapuló vitakultúra. A mi szerepünk többek között az is, hogy a következő generáció útjait a saját hibáink tapasztalatai szerint igazgassuk. A vitafórum tehát nagyon jó lehetőség arra, hogy fejlődjenek, tanuljanak és valamiképp bevonjuk őket a közéleti kérdésekbe” – mondta el Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke.