Okos Rigó Dénes, a Kolozs Megyei Tanács Oktatási Bizottságának elnöke a szórványkollégiumok helyzetéről tartott előadást a MIÉRT Szórványkonferencia második napján, szombaton. A kalotaszentkirályi Ady Endre Szórványkollégium példáján keresztül mutatta be, milyen kihívásokkal, problémákkal szembesülnek ezen a téren. A beszélgetést Antal Géza, a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) elnöke vezette fel.

Okos Rigó Dénes elmondta, először is a kollégium működéséhez szükséges infrastrukturális hátteret kellett biztosítani. Mindehhez elengedhetetlen volt elsősorban a helyi közösség hozzájárulása. A Kolozs Megyei Tanács Oktatási Bizottságának elnöke hangsúlyozta, a helyi szórványkollégium finanszírozása több szinten történik: „ahhoz, hogy az itt elszállásolt diákok csupán minimális anyagi hozzájárulás fejében élvezhessék a kollégium adta lehetőségeket, támogatókra volt szükségünk. A kollégium létrejötte és fennmaradása főként a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek és a Communitas Alapítványnak köszönhető, ugyanakkor a helyi önkormányzat részéről és a határon túlról is érkezett segítség”. A szülőket jótékonysági bálokon keresztül vonják be, de minden segítséget szívesen fogadnak. „Az együttműködés nem mindig könnyű, mivel néha különböző véleményen van az önkormányzat, a különböző civil szervezetek, a közösség, de mindig megállapodásra jutunk. Közös érdek, közös szekér, amit egy irányba, együtt kell húznunk” – mondta.

Okos Rigó Dénes az Ady Endre Szórványkollégium korábbi és a felújítás utáni állapotáról, az épület átadásáról vetített képeket a közönségnek, és megjegyezte, mennyire többrétű egy ilyen intézmény működtetése. „Ezek a képek mutatják az összefogás eredményét. Ha a támogatókból akár egyik segítségét is nélkülöznünk kellett volna, nem valósíthattuk volna meg tervünket. Ha egy pillér kiszakad, egyre nehezebbé válik elbírni a terheket” – vonta le a következtetést.

Az előadás után a konferencia résztvevői közösen meglátogatták a kalotaszentkirályi Ady Endre Szórványkollégium épületét.

A konferencia partnere az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala és a Communitas Alapítvány.