Csütörtökön és pénteken két szerelvénnyel, több mint kétezer, többnyire magyarországi zarándok érkezik a Hargita megyei Csíksomlyóra. A székelyföldi településen, szombaton több százezren vesznek részt a Hármashalom oltárnál az ünnepi búcsús szentmisén.

Csütörtökön, 12-én érkezik a Boldogasszony zarándokvonat, amely a 14:48-kor fut be a Kolozsvári állomásra. A zarándokvonat fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke és egyházi fővédnöke pedig Dr. Veres András a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke. A csütörtöki vonat fogadását a Kolozs megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) szervezi . A helyszínen köszöntőt mond Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja és Ft. Kovács Sándor, kolozs-dobokai főesperes.

A Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors Össznemzeti Zarándokvonat, mellyel közel 1200 zarándok utazik Magyarországról a csíksomlyói pünkösdi búcsúba pénteken, május 13-án ugyancsak 14:48-kor érkezik Kolozsvárra. A zarándokokat ezúttal is kulturális műsorral és frissen sült pogácsával várják a szervezők, akik számítanak a kolozsváriak jelenlétére is. A vonatok érkezéséről az alábbi facebook eseményen lehet még több információt megtudni: https://www.facebook.com/events/223465254711983/.