Számos üzleti modellel, vidékfejlesztési lehetőséggel ismerkedhettek meg a Bogátalji Mozgalom csíkrákosi és göröcsfalvi fiataljai az elmúlt héten, a magyarországi Orfűn. A TransInnCamp nevű innovációs tábor második kiadását ezúttal is az Erasmus Plus Európai Uniós program támogatásával szervezték meg.

FAIL First Attempt in Learning, akár ez is lehetett volna a mottója a TransInnCamp második kiadásának. A betűszó jelentésére Fehér Péter gazdasági szakember hívta fel a figyelmet a tábor második napján elhangzott előadásában. „Egy kétéves projektről van szó, melynek keretében négy országban szervezünk majd tábort fiataloknak. A projekt célja egy újfajta módszer kidolgozása és letesztelése, melynek keretében a vidékfejlesztés terén megvalósult sikeres innovációs megoldásokat, próbáljuk majd tovább adni, transzportálni. Innen jön a táborok neve is. – tudtuk meg Antal Gézától, aki a projekt erdélyi koordinátora.

A tábor első két napján helyi vállalkozásokat, manufaktúrákat ismerhettek meg a résztvevők. Nagy hangsúly esett a helyi erőforrások felhasználására és a fenntartható megoldásokra. Malom múzeumot, kemencés tájházat, helyi dizájncéget és községi turisztikai menedzsment irodát látogattak meg a résztvevők. A tábor második felében az üzleti tervek kidolgozása volt a feladat. A munka nyelv természetesen az angol volt, a négy nemzetközi csapat terveit az tábor utolsó előtti napján a sajtó képviselői előtt is bemutatták.

A TransInnCamp projekt két éven át tart, összesen négy tapasztalatcserét szerveznek ez alatt. Az első tábor a finnországi Kalajokiban zajlott, és még hátra van kettő: az erdélyi ez év szeptember elején, a lettországi jövő év márciusában lesz. A projektről a legfrissebb információkat a www.facebook.com/trans.inn.camp oldalon lehet elérni.  Bár a 100%-os az uniós költségtérítés, viszont ezt csak utólag kaphatták meg a résztvevők, így a Csíkrákosi Önkormányzat segítségével sikerült a kiutazást megszervezni.