A hagyományőrzésnek és a malackodásnak szántuk a hétvégét, hiszen hatodik alkalommal is megrendeztük a már hagyományossá vált UIET disznóvágást. Az idei évben GasztroFeszt néven futó rendezvényünk, az előző évhez hasonlóan a székelyvarsági Natur Air Parkban zajlott, március 4-én, szombaton.

A közel 100 vendég fogadása után dél körül már forrott a víz, kocogtak a poharak, előkerült a malac is, és kezdetét vette a hagyományos folklór bemutató, ősi székely szokás szerint. Az egész napot a disznótornak szenteltük jó pálinka és muzsikaszó kíséretében, amelyet az Abásfalvi cigányzenekar biztosított.

A malackodás mellett „Nem élhetek muzsikaszó nélkül” tehetségkutatóval mutathatták meg a résztvevők énektudásukat, majd a tehetségek után a zenészek tovább folytatták a nótázást.

Az idei hagyományos disznóvágás és kulináris fesztivál résztvevői az UIET partner- és tagszervezetei, önkéntesei és barátai voltak.

A malackodás a hagyományőrzés és szórakozás jegyében zajlott, de emellett nem titkolt szándékunk volt, hogy a partner- és tagszervezetek közelebb kerüljenek egymáshoz, a különböző szervezetek tagjai megismerhessék egymás munkáját, megoszthassák egymás között tapasztalataikat, élményeiket. A napot egy reggelig tartó bulival, és néhány kiló fölösleggel zártuk.