Tisztújító Küldöttgyűlést szervezett az Udvarhelyszéki Ifjúsági Tanács (UIET), amely során a szervezet vezetését Tornai Szilárdra bízták a küldöttek.

Az UIET új elnökségi tagjai:

-Tornai Szilárd, elnök;
-Imre Gábor, ügyvezető elnök;
-Czika Arnold, ifjúsági programokért felelős alelnök;
-Dávid Endre, önkormányzatokért felelős alelnök;
-Elekes Dániel, közéletért felelős alelnök;
-Kedei Csenge, Keresztúr térségért felelős alelnök;
-Pál Boglárka, kommunikációért felelős alelnök;
-Pál Kinga, pályázatokért felelős alelnök.
„Az UIET az elmúlt három évben is bebizonyította, hogy érdekképviseleti szinten, valamint a rendezvények terén is erős tagszervezete tud lenni a MIÉRT-nek. Én úgy érzem, hogy nagyon jól működött a közös munka, együtt tudtunk gondolkodni, aminek persze eredménye is volt. Tudom azt is, hogy ez a folyamat a következő években is így marad, sőt, még tovább fog erősödni. Büszke vagyok, hogy olyan emberekkel tervezhetünk, akik céltudatosak, akik tudják, hogy mennyire fontos a fiatalok képviselete a helyi közösségben és az RMDSZ-en belül is. Sok sikert kívánok Szilárdnak és a csapatnak” – mondta Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke.
Tornai Szilárd köszöntője:

„Engedjétek meg, hogy beszédemet egy történettel kezdjem. Azzal, hogy hogyan is kerültem én az UIET-be.

2016 őszén, középiskolás koromban találkoztam először a szervezettel. Akkoriban az Udvarhelyi Fiatal Fotósklub vezetőjeként kerestem csapatom számára egy olyan helyet, ahol gyűlésezni, rendezvényt szervezni és fotózni tudunk. Több helyen is kopogtattam, végül a régi UIET irodába, tudjátok, a Rákóczi utcaiba fogadtak be minket. Majd ahogy telt az idő, egyre többször futottunk össze az irodába Ficsurral, Lócival, Rékával vagy épp Botival. A közös kávézások és beszélgetések által csöppentem bele észrevétlenül az UIET-es közösségbe. Akkor még eszembe se jutott volna, hogy egyszer majd itt állok előttetek, mint elnökjelölt. Innen indultam én.

Hogy mi is történt azóta? 2018-ban alelnöki tisztséggel bíztatok meg és akkor indult be igazán az én UIET-es életem: Pilvax Kvíz, Mennyit érsz? Perpatvar Vitaklub, Siculus Fesztivál, Önkéntes Börze, Elsősegély előadás, Börtönlátogatás, Fiatalként a Fiatalokért adománygyűjtés, Bukarestben is itthon vagyunk parlament látogatás, Siker Meló, Föld Napja Most!, Kortárs, UIET chill zone, Uietinsta fotópályázat.  Mind-mind olyan kezdeményezés és rendezvény, amely meghatározta az elmúlt 3 évem. Akkori kolozsvári egyetemistaként soha nem gondoltam, hogy nem a kincses város pezsgése és a bulik fognak leginkább foglalkoztatni, hanem Székelyudvarhely és az UIET. Az elmúlt három év nem az én érdemem. Közös érdem, amire büszkék lehetünk mindannyian itt a teremben.

Sokat hallottuk és hallottam, hogy azért jó az ifi szféra, mert lehet hibázni. Ezt mi (de én is azért) egy-egy szempontból ki is maxoltuk. Ha visszatekintek az elmúlt időszakra egy dolgot mindenképp másképp csinálnék:

nagyobb hangsúlyt fektetnék a tagszervezetkre. Vissza kell adjuk az UIET-nek azt a varázsát, hogy kis, helyi kezdeményezéskből és személyekből épüljön felfelé a szervezet, megtartva a jól bejáratott rendezvényeket, programokat és természetesen az egyéni, főleg középiskolásokból álló tagságot, önkénteseket.

Többetekkel beszélgettem már arról, miként lehet az UIET-et még jobbá, még vonzóbbá és még inkább vagányabbá tenni. Ezekből tisztán látszik, hogy a tagszervezeteket még aktívabban be kell vonni az UIET vérkeringésébe.  Ez fordítva is így van, a tagszervezetek életébe is aktívan részt kell vállalnia az UIET-nek.

A jövőt az együtt tervezésben, a közös munkában és partnerségben látom. Ernyőszervezetként nem az alá-fölé rendeltség kell érvényesüljön, hanem az, hogy együtt fejlődünk és közösen tegyünk az udvarhelyszéki fiatalokért.

Jó látni, hogy 8 új, aktív tagszervezettel bővülünk, akikkel már dolgoztunk együtt. A rémhírekkel ellentétben nincs és nem is szeretnénk, ha törések vagy nézeteltérések lennének az úgynevezett régi és új tagszervezetek között. Nem személyi preferenciák és ismerettségek kell meghatározzák, hogy kik a <<jófiúk>>. Nekem nem az a fontos, hogy ki mondja, hanem hogy mit mond.

És most aki arra számít, hogy magas pozíciókat vagy hatalmas összegeket fogok ígérni, azt sajnos el kell, hogy szomorítsam, mert nem tudok mást ígérni, csak önzetlen és önfeláldozó munkát és az a helyzet, hogy nemcsak magamnak ígérem, hanem mindenki másnak itt a teremben.

Igen, munkára hívok mindenkit, mert bár csak 23 éves vagyok, egy valamit tisztán tudok: hogy nem tudok mindent. De tanulni, fejlődni és másokat meghallgatni mindig fogok.

Nem csak egyféle vezetés létezik. A gerjesztett feszültség és kivetített vívódás nem egy ifjúsági szervezetbe való. Legalábbis nem abba, amit én képzelek el. Bízok abban, hogy az UIET az együtt tervezésről, az együtt cselekvéséről és erős érdekvédelmi képviseletről kell szóljon.

Három lépésben képzelem el az UIET jövőjét

  1. Az első lépés számunkra a helyezet-felméréssel, a közös beszélgetésekkel kell kezdődjön. Együtt kell felmérjük, hol is állunk. Úgy gondolom, hogy az UIET elnök első és legfontosabb feladata, hogy hallgassa meg a tagszervezetek, önkéntesek és az elnökség kéréseit, elképzeléseit és figyeljen arra, hogy a csapat jól működjön együtt, minden más csak ezután következhet. Szeretném ha együtt tűznénk ki a célokat, tanácsot kérve elődeinktől, akiknek a meglátásaira és véleményéire mindig számítunk. Ezt a lépést a következő hetekben szeretném megvalósítani, hogy egy tiszta képet kapjunk arról, mi jó és min kell javítani. Ha ez megvan…
  2. a második lépés az együtt cselekvés. Az elkezdett karavánokat folytatni kell, mindezt akár a Magyar Ifjúsági Értekezlettel közösen. Elsősegély-képzések, pályaorientációs előadások, koncertek, bulik, sport megmérettetések, nevelő- és szórakoztató rendezvényekre van szükség Udvarhelyszéken. Ezeken folyamatosan kell újítani, jobbá, szebbé, tartalmasabbá és miért ne, akár fancybbé tenni.
  3. A harmadik lépés az erős képviselet. A fiatalok véleményét el kell juttatni a döntéshozatalig. Szerencsések vagyunk, mert köreinkben ülnek olyan fontos emberek, mint a szenátor úr, elnök urak, államtitkár asszony és sorolhatnám, akik ezt meghallgatják és mindent megtesznek azért, hogy meghallják a hangunkat akár megyei, akár országos szinten.

Végezetül arra kérlek, kedves küldöttek, segítsetek abban,

hogy együtt közös csapatként tudjunk gondolkodni és cselekedni.

Nem ígérek semmilyen csili-vili tervet és megvalósítást, hanem az előbb felsorolt lépéseket és az önzetlen munkát. Mindezt azért, hogy jó legyen Udvarhelyszéken fiatalnak lenni. Mert hát, ha nem ezért, miért is csináljuk mindezt?