A 2019-es átlagon aluli érettségi eredmények miatt a Magyar Szülők Szövetsége július 16-án Marosvásárhelyen összehívta a romániai magyar közoktatásban kulcsszerepet betöltő intézmények képviselőit, valamint a kisebbségi oktatásért felelős államtitkárság küldöttségét, illetve magyar főtanfelügyelőket és főtanfelügyelő-helyetteseket egyaránt. A válságstábnak keresztelt találkozón az intézmények részéről jelen voltak a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) és a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének (MAKOSZ) küldöttei is.

A marosvásárhelyi ülést kezdeményező Magyar Szülők Szövetségének elnöke, Csíky Csengele azt nyilatkozta a Maszol.ro hírportálnak, hogy az ülés elsődleges céljaként a jövő évi érettségire való felkészülésre fókuszáltak, ebben próbálnak a tanároknak, diákoknak segítséget nyújtani, amihez már konkrét cselekvési terv is készült.

Tőtős Áron, MIÉRT alelnök szerint azért jelentős ez a találkozó, mert teljes szemléletváltásra van szükség a romániai (magyar) közoktatásban. Tőtős kihangsúlyozta, hogy a közoktatás olyan komplex kérdéskör, amely messze túlmutat az évek óta tartó rossz érettségi eredményeken.

„Talán a érzékletesebben úgy tudnám ismertetni a probléma lényegi részét, ha az oktatási rendszert az útépítéshez hasonlítom. Ahogy megkülönböztetünk eltérő típusú utakat: földutat, egysávos, kétsávos, aszfaltozott műutat, illetve autópályát, úgy az oktatásban is eltérő képességű és készségekkel rendelkező gyerekekkel kell számolni. Aki a földúton akar járni, hadd menjen ott, de aki gyorsabban szeretne haladni, az közlekedhessen az aszfaltozott úton. Aki még gyorsabban szeretne haladni, az haladjon kétsávos úton, aki pedig nagyon gyorsan szeretne eljutni A pontból B pontba, annak álljon rendelkezésére az autópálya. Ugyanígy van az oktatásban is: akinek nagyon jó a kézügyessége és szakmát szeretne tanulni, akkor hadd legyen arra lehetősége. Hasonlóképpen, aki zseni és nemzetközi szinten is kiemelkedő tehetség, annak legyen lehetősége felnőni ehhez a szerephez” – mondta Tőtős.

Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy az egyes képzések között nem alá vagy fölérendelődő, hanem mellérendelődő viszony van. Ezt kellene minél hamarabb tisztázni úgy a pedagógusok, a törvényhozók, a szülők és végső soron a diákok fejében.

Tőtős szerint az eltérő képességű és érdeklődésű diákoknak különböző képzésekre van szüksége. „Hiába van Ferrarink, ha nincs út ahol közlekedjen, ahogy az sem normális, hogy a lovasszekér az autópályán cammogjon. De Romániában egyelőre sem autópálya, sem a diákok valódi képességeire építő, kompetencia alapú, versenyképes magyar oktatás sincs” – jegyezte meg a MIÉRT alelnöke.

Domokos Ferenc, Makosz elnök arról beszélt, hogy az érettségi eredményekről szóló statisztikák tulajdonképpen évről évre egy részleges képet mutatnak a diákok teljesítményéről, egy egyébként is korlátozott oktatási és felmérési rendszer alapján.

„Fontos megjegyezni, hogy az országos átlag a tavalyihoz, minimálisan ugyan, de nőtt az óvások után. Ennek ellenére tagadhatatlan, hogy számos olyan (magyar) tanintézmény is létezik, ahol az átmenési átlag az eddigi évekhez romlott, ezt pedig nem lehet egy darab, behatárolható hátrányos esemény számlájára írni, hanem inkább az egységes előrehaladás, tudatos fejlesztés teljes hiányának tudható be. Esetenként ugyanakkor rendkívül alacsony, akár a nullával is egyenlő átmenési átlagokkal is szembesülhetünk, viszont ez több tényezőnek is köszönhető: számos diák például az iskolán kívül sikeresen teljesít egy adott szakmán belül, azonban mivel országunk helytelenül, az egyiket a másik alá rendelve kezeli a szakiskolák és líceumok közötti kapcsolatot, a diák abba a helyzetbe kerülhet, hogy saját céljai ellenére kell adott intézménytípusba járjon, végül pedig érettségizzen.”

A válságstáb közmegegyezésen alapuló lényege tehát, hogy nagyobb hangsúlyt kell fektetni a pályaorientációra, amelynek keretében a gyermek-szülő-pedagógus hármasa együtt közösen, a diákok céljainak és képességeinek figyelembevételével tudja felkészíteni és a legjobb képzés irányába terelni a diákokat.

Kép forrása: edu.ro