A Magyar Ifjúsági Értekezlet, az RMDSZ Ügyvezető Elnöksége, a Kós Károly Akadémia Alapítvány és a Wilfried Martens Centre for European Studies idén 12. alkalommal szervezte meg az EU Tábort. A marosfői rendezvényen 280 résztvevő, több mint 30 előadáson vett részt.

„Az idei tábor más volt, mint az eddigiek. 62 önkéntes összehangoltan dolgozott építéstől a lebonyolításig. Olyan témákat vállaltunk fel, amelyeket társadalmunk tabuként kezel, pedig nem kellene! Meggyőződésem, hogy egy ifjúsági szervezet legfőbb feladata fiatalosan a fiatalokhoz szólni. Ezt tettük a tábor ideje alatt! Sok pozitív visszajelzést kaptunk, ami azt jelenti, hogy jó úton járunk. Külön köszönöm András Lóránd barátomnak táborigazgatói munkáját. Emellett köszönetet mondok helyettesemnek, Kádár Petrának és irodavezetőmnek Tamás Rékának és természetesen mindenkinek, aki segített a tábor felépítésében és lebonyolításában. Találkozunk jövőre!” – mondta Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke, a tábor főszervezője.

A július 7-12. között megszervezett tábor a bevándorlásra, az aktuális európai problémákra, illetve a romakérdésre fektette a hangsúlyt. Az ötnapos rendezvény során a jelenlevők több mint 30 szakmai előadáson, kötetlen beszélgetésen, szabadidős programon vettek részt. A megújuló táborban kiállításra került Kása Béla fotográfus közel negyven nagyméretű fotója, valamint Jakab Hunor Művészeti Tanodájának tizenhét óriásfestménye is.

A tábor programjában szerepelt Roma Nap, kisebbségek helyzetét taglaló blokk és olyan egység is, ahol politikusok beszéltek a politikáról. Az újításnak számító Tabusarokban a homoszexualitás, a drogproblémák, a fogyatékkal élők és a női jogok a 21. században témaköre került előtérbe.

Az idei csapatjátékban a táborozók civilszervezeteket alapítottak, melyeknek meghatározták céljait, vízióit, és éves programtervet is készítettek. A győztes csapat a MIJÁRT (Mindenkinek Jár a Tanulás) lett, tagjai egy Winkler Gyula és Sógor Csaba európai parlamenti képviselők által felajánlott brüsszeli kiránduláson vehetnek részt.