Idén a Magyar Ifjúsági Értekezlet és a Bihar megyei Területi Ifjúsági Egyeztető Tanács szeptember 30 – október 2. között szervezte meg a MIÉRT Akadémiát Püspökfürdőn. 2016 kihívásai volt az Akadémia fő tematikája, amely köré az előadások csoportosultak. A nagy hagyományra vissztekintő rendezvény a számos szakmai program mellett kikapcsolódási lehetőségeket is nyújtott a résztvevő fiataloknak. A program célja, hogy minden évben azokkal az aktuális témákkal foglalkozzon, ami a fiatalokat leginkább érdekli. Az eseménysorozat péntek délután kezdődött el egy ünnepélyes megnyitóval, amely keretében Cseke Attila, Bihar megyei RMDSZ elnök, Geréd Imre az RMDSZ ifjúsági ügyekért felelős ügyvezető alelnöke és Horváth Béla BTIET alelnök, Szalacs község fiatal polgármestere köszöntötték a résztvevőket. A megnyitó után Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke a közelgő parlamenti választások tétjéről mesélt az Akadémia résztvevőinek.

A szombati program dr. Bárdi Nándor előadásával kezdődött, aki a budapesti kormányzatok kisebbségpolitikájáról tartott előadást, részletesen felvázolva  Magyarország kisebbségpolitikáját a második világháború végétől napjainking. Ezt követően Dr. Székely István Gergő a választási törvény által behozott kampányszabályozásokat vázolta fel, a legfontosabb változtatásokra fektetve a hangsúlyt, pontosabban, hogy milyen hatással lesznek a módosítások a közelgő parlamenti választásokra és azt megelőző kampányra. Nagy Gábor a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) részéről sikeres roma szociális vállalkozásokról tartott előadást, amely keretében bemutatta projekt által létrehozott sikeres vállalkozásokat. A projekt célja a megcélzott roma kisebbségi csoport munkapiacra való integrálásának elősegítése volt, amelynek eredményeképpen a projekt keretében hat céget alapítottak az építőipar területén. Dr. Mészáros Edina Lilla a Brexit okait és lehetséges „forgatókönyveit” taglalta, részletesen bemutatta, hogy mely politikai intézkedések vezethettek a brit népszavazáshoz és mik lehetnek a kilépés lehetséges következményei.

A délutáni blokk első előadója Dr. Kádár Magor volt, aki a kampányon belül zajló  kommunikációs stratégiákat mutatta be, valamint kitért a jelöltek arculatépítésére is. Egy interaktív beszélgetés keretén belül a résztvevőkkel közösen formázták meg egy jó politikus profilját. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Szövetség 2016-os kihívásairól beszélt. A decemberi parlamenti választásokat illetően elmondta, hogy egy fontos választás elé nézünk, hiszen 2016 decembere után olyan időszak következik, amikor nagy reformokra, változásokra számíthatunk. A szövetségi elnök a választásokra való felkészülés két fontos eleméről is beszélt, elsőként említve az MPP-vel való együttműködést, másodsorban pedig a szövetségen belüli szolidaritást nevezte meg. Ugyanakkor továbbra is fontosnak tartja a MIÉRT-tel való szoros együttműködést a parlamenti választások kapcsán is.

Dr. Melegh Attila a migráció globális perspektíváiról beszélt. Általános diagrammok és statisztikák köré építve prezentálta, a napjainkban rendkívül bonyolult problémájának titulált migrációs témát. Előadása során bővebben kifejtette Magyarország aktuális migránspolitikáját, valamint a jelenleg uralkodó pánik strukturális alapjait. Ezt követően Dr. Kováts András „A menekültek és fogadtatásuk Magyarországon” című előadása zárta az estét. Elmondása szerint az idei évben hangsúlyos szerepet kapott Magyarországon a menekültek bevándorlásával kapcsolatos befogadási politika. Ő is statisztikákra hivatkozott és fontosnak tartotta megemlíteni, hogy jelenleg a magyar államnak legtöbb napi 300 bevándorló befogadására van kapacitása, illetve azt, hogy a menekült kérelmek 15%-át részesítik pozitív elbírálásban.

Vasárnap Szabó Ödön RMDSZ parlamenti képviselő „Kihívások a parlamenti választások tükrében címmel ”című előadása zárta a rendezvény szakmai programját. Elmondta, hogy ekkora méretű újítás, ami a parlamenti képviselői listát illeti nem volt az RMDSZ-ben megalakulása óta. Véleménye szerint a 2016-os év nagy kihívása, hogy az országszerte a többféleképpen megélt többség-kisebbség kapcsolatot hogyan lehet egységbe kovácsolni, valamint a kisebbség biztonságának helyreállítását is az idei év egyik nagy kihívásának nevezte meg.

 

Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit ZRT.