Egyetlen tollvonással váltotta le a Gazdasági és Társadalmi Tanácsot a kormány – a Magyar Ifjúsági Értekezlet szerint egy ilyen húzás láttán még Ceaușescu is elégedetten csettintene, ezért aláírást gyűjtünk, tiltakozásul.

A Gazdasági és Társadalmi Tanácsnak (Consiliul Economic și Social) fontos szerepe van a román demokráciában: amennyiben ez a grémium rábólint a parlament javaslataira, csak abban az esetben lehet egyáltalán döntést hozni az adott törvényjavaslatokról vagy kormányrendeletekről.

A testületet azonban leváltotta a kormány, mert nem tűrte tovább, hogy a grémium szakmai javaslatai gyakran szembementek az akaratával.

A MIÉRT számára azért fontos ez, mert a Románia Ifjúsági Tanácsának (Consiliul Tineretului din România) friss tagjaként hatással lehet a Gazdasági és Társadalmi Tanács működésére, amelynek a román ifjúsági szervezet elnöke is tagja.

Balázs Botond, a MIÉRT képviseletében a Románia Ifjúsági Tanács alelnöke elmondta, egy ilyen lépés láttán még Ceuașescu is elégedetten csettintene. „Tiltakozunk a testület leváltása ellen, ez nem méltó egy demokratikus országhoz, éppen ezért aláírásgyűjtést indítottunk, hogy minél több civil és ifjúsági szervezet jelezze: egyetlen kormány sem engedheti meg ezt magának” – fogalmazott.

Az aláírásgyűjtéshez ezen a linken lehet csatlakozni.

A tagok leváltása egy politikai támadás Lia Olguța Vasilescu miniszter és Viorica Dăncilă miniszterelnök részéről a civil szervezetekkel szemben – fogalmazott Mihai Dragoș, a CTR elnöke. „Ennek a támadásnak az ifjúsági mozgalom is áldozata, megsértik a lehetőségünket, hogy a hangunkat hallassuk” Az elnök hozzátette: amennyiben a demokráciát tisztelő miniszterelnök akar lenni, Dăncilának le kell mondania az ilyen támadásokról.