Az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezete (YEPP) május 14-e és 17-e között tartotta 10. Kongresszusát Portóban és Maiában. A rendezvényen a Magyar Ifjúsági Értekezletet Talpas Botond, Kovács Richárd és Ambrus Zsombor képviselte.

Csütörtökön kezdődtek az előmunkálatok a Porto Business Schoolban. Két munkacsoportra oszlottak a küldöttek, jelentősebb részük a 2015-2017-es Politikai Programon dolgozott, egy páran viszont az Alapszabályzat-modosító csoportban ötleteltek. Este a YEPP elnöke, Konstantinos Kyranakis, a házigazdák részéről pedig a Juventude Social Democrata és a Juventude Popular elnökei köszöntötték a küldötteket.

Péntek délelőtt folytatódtak a munkacsoportok tevékenységei, ekkor véglegesítették és fogadták el a módosító javaslatokat, amiket majd következő nap a Kongresszus plénuma elfogadott vagy éppen elutasított mint végleges módosításokat. Délután Maiában a küldötteket a maiai polgármester köszöntötte. Beszédek következtek, ekkor szólalt fel Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke és Nuno Melo európai parlamenti képviselő. Az estét a portugál miniszterelnök felszólalása zárta, aki a szeptemberi portugál választásokról és a gazdaság fellendítéséről beszélt.

A Kongresszus lényegretörő része szombaton kezdődött. Az Alapszabályzaton és a Politikai Programon kívül a tagszervezetek 13 határozattal készültek, azokat szerették volna elfogadtatni a plénummal. Ezek egy kivételével, kisebb-nagyobb módosításokkal átmentek; az Egyesült Királyság és EU szorosabb közreműködést szorgalmazó határozattól, az Egészsegügyi Világszervezet ebolára való odafigyelésére való felszólításán át a nagyon aktuális, bevándorlás politikáig minden témát érintettek a határozatok.

Ami a MIÉRT-et különösképp érdekelheti az egy olyan határozat, ami a helyi önkormányzatok döntéshozatali mechanizmasaiban való részvételt sürgetné. A határozat végleges és elfogadott formájából bár kikerült a részvételi költségvetés intézménye bevezetésének a felhívása, de egy fontos paragrafust fogadott el a YEPP: „A tagállamok kormányai olyan intézményi reformokat és módosításokat kell eszközöljenek, amelyek által a helyi önkormányzatok nagyobb feladatkörhöz jutnak, a döntéshozatalt az állampolgárhoz közelebb hozván ezáltal.”

A plénum a magyarországi Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetséget, a portugál Juventude Populart, a moldáv TLDM-t, a bosnyák Mladez HDZ BiH-et és a szlovák KDMS-t is egyhangúlag teljes körű YEPP taggá választotta, ezáltal megemelve a magyar képviselet számát a YEPP-ben.

Kostast, a YEPP elnököt a plénum újraválasztotta. Újdonságnak számít a főtitkár személye, egy horvát lány, hiszen először tölt be nő ilyen magas tisztséget a YEPP-ben. Tíz alelnök-jelöltből kilencet kellett a plénum megválasszon; jó hírként kell elkönyvelni, hogy Faragó Csaba a Fidelitas képviseletében YEPP alelnök lett. Andrianos Giannou a román TDL képviseletében is bekerült az elnökségbe.

Fontos célja volt a MIÉRT-nek a Kongresszuson, hogy meghívja a YEPP-et Erdélybe. Rengeteg beszélgetés és egyeztetés nyomán és a múlt év novemberében Kolozsváron megszervezett Európai Ifjúsági Fórum jó hírnevének köszönhetően az új elnökség ismeri Kolozsvárt és Erdélyt, illetve jó ötletnek tartja egy elnökségi ülés Kolozsváron való megszervezését. Erről ígéretet kaptunk, az elnökség lehetségesnek tartja, hogy még ebben az évben egy ilyen rendezvényt Kolozsvárra hozzunk.

 

Talpas Botond

Kovács Richárd

Ambrus Zsombor