Tudtad, hogy?

Ha szabályosan közlekedsz és megállít a rendőr, vagy ha „radarba szaladtál, tudnod kell, hogy nem csak kötelezettségeid vannak, hanem jogaid is.

 1. Előszőr is, a rendőr megállíthat téged akár gyalogosan, akár gépjárművezetőként. Ha megállított, jogodban áll megkérdezni ennek az okát.
 2. Ha nem beszélsz románul, anyanyelveden is beszélhetsz a rendőrrel az állam által biztosított fordító segítségével. Olyan településeken ahol a lakosság több mint 20%-a egy nemzeti kissebbséghez tartozik, az állam olyan rendőröket is kell alkalmazzon akik ismerik az adott kisebbség nyelvét.
 3. Tévhit az, hogy a rendőr kell igazolja magát előtted. A törvény szerint köteles előre tudomásodra adni, hogy ki ő és hogy hívják, de igazolhatja magát a jelvényével VAGY az igazolványával is. Tehát amig ez a jelvény ott van az egyenruháján, nem köteles elővenni az igazolványát.
 4. A rendőr bekísérheti a rendőrségre minden olyan személyt, aki tetteivel veszélyezteti az emberek életét, a közrendet, valamint azokat a személyeket akiket illegális cselekmények elkövetésével gyanusítanak.
 5. Köteles vagy a személyi igazolványodat felmutatni, viszont ha nincs nálad akkor közölnöd kell az adataidat. Ha nem igazolod magad, szabálysértést követsz el! Ha nem tettél eleget ennek a kötelezettségnek, a rendőr bekísérhet a rendőrségre azért, hogy igazoltasson és leellenőrizzen az adatbázisban (köröznek-e vagy keresnek-e valamiért vagy sem). Ugyanakkor, ha az ellenőrzést terepen nem lehet elvégezni, akkor is bekísérhetnek.
 6. Köteles vagy egy bűncselekmény vagy szabálysértés tanújaként is együttműködni a rendőrséggel, ebben az esetben is igazolnod kell magadat.
 7. Szabálysértésnek (contravenție) minősül az, ha a rendőrrel agresszív hangnemben beszélsz, sértegeted vagy káromkodsz. Bűncselekménynek (infracțiune) minősül az, ha a rendőrt fenyegeted vagy megütöd.
 8. Igen, a rendőr téged mint gépjárművezetőt olyan egyszerű okból kifolyólag is megállíthat, hogy leellenőrizze, hogy minden törvény által előírt dokumentumod nálad van-e. Követned kell a rendőr utasításait.
 9. A rendőr indokolt esetben az autót átvizsgálhatja, a csomagtartót is ki kell nyitnod neki ha erre megkér.
 10. Amikor megállít a rendőr, gépjárművezetőként NEM kérhetsz tőle olyan dokumentumokat, mint: igazolás arról, hogy ő vezethet olyan autót amelyikkel radaroznak, tanusítványokat a radarról (certificat metrologic) vagy olyan igazolás miszerint vezetheti a Belügyminisztérium autóját. Az úgynevezett „certificat metrologic”-ot CSAK a bíróság kérheti ha te megtámadod a jegyzőkönyvet.
 11. Bár az autó néhány dokumentumát a rendőr elkobozhatja, semmilyen esetben nem tarthatja magánál a személyi igazolványodat, még akkor sem, ha gyalogosan állított meg.
 12. Jogodban áll NEM aláírni a jegyzőkönyvet (proces verbal). Ezt kötelesek neked kiküldeni és ha úgy gondolod, hogy nem jogos a büntetésed, kifogásaidat a rendőr köteles beleírni a jegyzőkönyvbe.
 13. MINDIG DE MINDIG OLVASD EL AZT AMIT ALÁÍRSZ!
 14. Részben igazak azok amiket a filmekben látsz: ha bűncselekmény gyanúja miatt bekísérnek a rendőrségre, el kell mondják neked, hogy mivel gyanúsítanak. Igen, jogod van hallgatni, pont mint a filmekben és Romániában sem szabad ezt a hallgatást ellened felhasználják (tehát ha nem mondasz semmit, az nem fogja azt jelenteni az állammal szemben, hogy te azt amivel gyanúsítanak, elkövetted). Jogod van ügyvédhez, akármennyit beszélhetsz vele és ha nincs pénzed ügyvédet fogadni, az állam köteles INGYEN neked ügyvédet biztosítani.

Jelenleg Romániában a testi sértéseknek 3 fokozata van, tehát ha megvernek, hozzádütnek vagy fizikailag bármilyen mértékben is bántalmaznak, a Büntetőtörvényköny a következőket úrja elő:

 1. Egy személy ütlegelése vagy fizikai bántalmazása 3 hónaptól 2 évig tartó börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal jár. A sérülés vagy egészségkárosodás okozása amely 90 napnál kevesebb orvosi ellátást igényel 6 hónaptól 5 évig tartó bürtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal jár. Ahhoz, hogy egy ilyen esetből büntetőeljárás legyen, feljelentés benyújtása szükséges.
 2. A következő fokozatról akkor beszélhetünk róla ha egy személy a cselekményével fogyatékosságot, 90 napnál több orvosi ellátást igényelő sérülést vagy egészségkárosodást, súlyos és maradandó esztétikai sérülést, abortuszt okozott vagy a személy életét veszélyeztető cselekményt követett el. Ebben az esetben a személy 2-től 7 évig tartó bürtönbüntetéssel büntethető. Ez a büntetés 3-től 10 évig terjedő is lehet ha a cselekmény célja kimondottan a fogyatékosság, a 90 napnál több orvosi ellátást igényelő sérülés vagy egészségkárosodás vagy a súlyos és maradandó esztétikai sérülés okozása volt. Ebben az esetben nem szükséges feljelentés benyújtása és az elkövetés kísérletét is büntetik.
 3. Ha az fenti cselekmények eredménye a személy halála, akkor a büntetés 6-tól 12 évig terjedő bürtönbüntetés.

 

 

Ahhoz, hogy a munkanélküli segélyt igényelhess, a munka elvesztését követően be kell jelentkezned a Nemzeti Foglalkoztatási Ügynökséghez (Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă), valamint meg kell felelned az alábbi feltételeknek:

 1. 12 hónap aktív munkaidőd kellett legyen az utolsó 2 évben (24 hónapban)
 2. nem rendelkezel jövedelemmel, illetve amennyiben van jövedelmed, az kisebb, mint a munkanélküli segély összege
 3. a törvény szerinte nem szabad elérd a törvényes nyugdíjkorhatárt, de nálatok fiatalok ez nem fordul elő
 4. be kell legyél jelentkezve azon területi foglalkoztatási ügynökséghez ahova a lakhelyed szól (domiciliu) vagy ahova tartózkodási helyed szól, ha abban a területi egységben dolgoztál korábban vagy volt aktív munkaidőd.

Ha friss diplomás vagy, betöltötted a 16 életévet, 60 napon belül nem találtál munkát és már nem tanulsz tovább, esetleg ha katonai szolgálatot teljesítettél, egyszerűbbek a feltételek. Ebben az esetben:

 1. be kell legyél jelentkezve azon területi foglalkoztatási ügynökséghez ahova a lakhelyed szól (domiciliu)
 2. nem rendelkezhetsz jövedelemmel, illetve amennyiben van jövedelmed, az kisebb, mint a munkanélküli segély összege
 3. és persze nem érted el a törvényes nyugdíjkorhatárt.

Külföldi munka

 • Elutazás előtt mindig tájékozódj a kiválasztott (fogadó) ország viszonyairól.
 • Ha magánközvetítő révén szeretnél állásajánlathoz jutni, mindig győződj meg arról, hogy a közvetítő regisztráltatott-e a telephelyed szerint illetékes munkaügyi központoknál.
 • Soha ne fizess magánközvetítőnek közvetítési, regisztrációs vagy egyéb díjat!
 • Ha állásajánlatot kapsz, még a szerződés megkötése előtt próbáld a leendő munkahelyét „leinformálni”
 • Lehetőleg vigyél magaddal legalább annyi pénzt, ami a hazautazás költségeit fedezheted.
 • Útleveledet, lakcímkártyádat, személyi igazolványodat – ha egy mód van rá – soha ne add át a munkaadónak vagy a közvetítőnek, mert így azonnal kiszolgáltatottá válsz.
 • Ha úgy érzed, hogy becsaptak: munkaadód a károdra eltér a munkaszerződésben foglaltaktól vagy egyéb, a munkaviszonyoddal kapcsolatos probléma támad, akkor segítségért fordulj a helyi, külföldi munkaügyi központhoz. Itthonról gyakorlatilag nincs esély arra, hogy megoldják a problémádat.
 • Elutazása előtt érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Az EU-kártyával kizárólag az EGT tagállamban (továbbá Svájcban és Horvátországban) történő átmeneti tartózkodás idején orvosilag szükséges egészségügyi ellátás vehető igénybe. Érdemes biztosítást kötni legalább arra az időre, amíg munkába nem állsz, és meg nem győződsz arról, hogy a munkaadód fizeti a társadalombiztosítási járuléko(ka)t.
 • Jobb eséllyel pályázhatsz egy állásra, ha a végzettségedet, képzettségedet igazoló bizonyítványokat még itthon lefordíttatod a fogadó ország nyelvére. Ez a megoldás valószínűleg egyben a leggazdaságosabb is. Igazolványképeket is általában olcsóbban készíttethet itthon, mint külföldön.
 • Legyél óvatos a csak mobil telefonszámmal rendelkező, esetleg iroda nélkül működő hirdetők esetében!
 • Mit tehetünk, ha becsaptak?

A rendőrségen eljárást kezdeményezhetsz. Ha viszont nem itthoni munkaközvetítő vert át, akkor érdemesebb abban az országban feljelentést tenni, ahol a cég tevékenykedik.

http://munkakulfoldon.uw.hu/

http://www.spiritjob.hu/hasznos-tudnivalok.html

Nagyvárosok magyar elérhetőségei

 • Magyarország Bukaresti Nagykövetsége

Bucuresti, str. Jean-Louis Calderon nr. 63-65. sector 2.

 • Petőfi Sándor Művelődési Központ:

Zalomit utca 6. szám

 • Bukaresti Református Egyházközösség

str. Luterană nr. 13 b, Sectorul 1. Bucureşti

 • Andy Endre Liceum

Bd. Ferdinand 89. szám

 • Csiky Gergely Állami Magyar Színház: Strada Alba Iulia, nr. 2.
 • Hotel Adriatico: Str. Ion Ionescu de la Brad nr. 1C – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Strelitia Hotel: Simion Barnutiu nr. 44– magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Casa Leone Panzio: Strada Eroilor de la Tisa nr. 67 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Pensiunea Yasmine: Behela nr. 10 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Hotel Neon: Calea Aradului nr. 85 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Hotel Arizona: Str. Gavril Muzicescu nr. 168– magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Temesvár Belvárosi Református Gyülekezet: Timotei Cipariu utca nr. 1
 • Temesvári református parókia: Strada Timotei Cipariu nr. 1
 • Hanna Panzió: str. Miraslau nr. 20 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Pilvax Apartman: Brassó, Michael Weisz nr. 16 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Casa Gizelle: Dealul Cetatii nr. 111– magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Pensiunea Casa Blaga: Str. Decebal nr. 56– magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Twins Aparthotel: Str. Calcarului nr. 9 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Kobak Könyvesbolt: Str. Iuliu Maniu nr. 32.
 • Szent Péter és Szent Pál Római Katolikus Plébánia: Strada Mureșenilor nr. 19
 • Brassó Belvárosi Református Egyházközség: Szent János nr. 14
 • Millenium Pub és vendéglő: Str. Negoiu nr. 14
 • Szent Imre Ház: Zajzoni út 7 szám
 • Moldova Hotel: Strada Anastasie Panu, nr. 31 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Nagyváradi Állami Színház – Szigligeti Társulat: Piaţa Regele Ferdinand I  nr. 6
 • Partiumi Keresztény Egyetem: Strada Primăriei nr. 36
 • Pensiunea Phoenix: Str. Salajului nr. 1 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Hotel Corola: Str. Mestesugarilor nr. 110– magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Hostel Posticum: Str. Teiului nr. 26– magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Gobé Csárda: Nagyvárad Str. Avântului nr. 4/ Dobrogeanu Gherea utca 26 szám (a két utca kereszteződésénél) – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Nagyvárad Réti Református Templom: Bulevardul Ștefan cel Mare nr. 6
 • Nagyvárad-Rogériuszi Baptista Imaház: Strada Podului nr. 29
 • Nagyvárad-Olaszi református templom: Strada Piaţa Libertăţii
 • Aradi Magyar Színház: Str. M. Eminescu nr. 55-57
 • Pensiunea Panorama: Str. Digului nr. 2B
 • Roberto Panzió: Nagylak és Batonya határátkelők felöli Arad város bejáratától. 2 kilométerre található
 • Panoráma Panzió: Strada Digului nr. 1A
 • Pádovai Szent Antal templom: Bulevardul Revoluției nr. 96A
 • Mosóczi Református Gyülekezet: Ivireanu nr. 6

Megyeközpontok elérhetőségei

 • Gyulafehérvári érseki székesegyház: Str. Mihai Viteazu nr. 21
 • Gyulafehérvári Református Egyházközség: str. Regina Maria nr. 7
 • Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum: Păcii, nr. 4
 • Elisabeta Villa: Strada Varese
 • Pádovai Szent Antal Templom: Bulevardul Revoluţiei nr. 96/a
 • Arad-Belvárosi Református Egyházközség: str. M. Eminescu nr. 33
 • Csiky Gergely Főgimnázium: Str. I. Calvin nr. 22
 • Tulipán Könyvesbolt: str. Lucian Blaga, nr. 2-4
 • Aradi Magyar Színház: Str. M. Eminescu nr. 55-57
 • Pensiunea Panorama: Str. Digului nr. 2B
 • Roberto Panzió: Nagylak és Batonya határátkelok felöli Arad városbejárattól. 2 kilométerre található
 • Panoráma Panzió: Strada Digului nr. 1A
 • Pádovai Szent Antal templom: Bulevardul Revoluției nr. 96A
 • Mosóczi Református Gyülekezet: Ivireanu nr. 6
 • Nagyváradi Állami Színház – Szigligeti Társulat: Piaţa Regele Ferdinand nr. 6
 • Partiumi Keresztény Egyetem: Strada Primăriei nr. 36
 • Pensiunea Phoenix: Str. Salajului nr. 1 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Hotel Corola: Str. Mestesugarilor nr. 110– magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Hostel Posticum: Str. Teiului nr.  26– magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Gobé Csárda: NagyváradAvântului utca 4 szám / Dobrogeanu Gherea utca 26 szám (a két utca kereszteződésénél) – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Nagyvárad Réti Református Templom: Bulevardul Ștefan cel Mare nr. 6
 • Nagyvárad-Rogériuszi Baptista Imaház: Strada Podului nr. 29
 • Nagyvárad-Olaszi református templom: Strada Piaţa Libertăţii
 • Besztercei Magyar Ház: tr. N. Titulescu nr. 46
 • Léstyán József Besztercei Magyar Könyvtárat:
 • Diana Hotel: Str. Calea Moldovei nr. 80
 • Besztercei Református Egyházközség: tr. G. Cosbuc, nr. 37
 • Hanna Panzió: str. Miraslau nr.  20 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Pilvax Apartman: Brassó, Michael Weisz. nr. 16 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Casa Gizelle: Dealul Cetatii nr. 111– magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Pensiunea Casa Blaga: Str. Decebal nr. 56– magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Twins Aparthotel: Str. Calcarului nr.9 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Kobak Könyvesbolt: Str. Iuliu Maniu nr. 32.
 • Szent Péter és Szent Pál Római Katolikus Plébánia: Strada Mureșenilor nr.  19
 • Brassó Belvárosi Református Egyházközség: Szent János utca nr. 14
 • Millenium Pub és vendéglő: Negoiu nr. 14
 • Szent Imre Ház: Zajzoni nr. 7
 • Kolozsvár-Belvárosi Református Egyházközség: Str. M. Kogălniceanu nr. 21
 • Kerekdombi Református Templom: Strada Corneliu Coposu nr. 72
 • Piarista templom: Strada Universității nr. 5
 • Apáczai Csere János Líceum: Strada Ion I. C. Brătianu nr. 25
 • Báthory István Elméleti Líceum: Strada Mihail Kogălniceanu nr. 2
 • Kolozsvári Református Kollégium: Strada Mihail Kogălniceanu nr. 16
 • Brassai Sámuel Elméleti Líceum: Bulevardul 21 Decembrie 1989
 • Állami Magyar Opera: Strada Emil Isac nr. 26-28
 • Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Kolozsvári Kar: Strada Matei Corvin nr. 4, Calea Turzii nr. 4
 • Bagoly Könyvesbolt:  Bulevardul 21 decembrie 1989, nr. 1
 • Konzuli szolgálat: Piata Unirii nr. 23
 • Befogad-Lak Apartman Kolozsvár: Str. Constantin Brancusi nr. 172 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Deja Vu Panzió: Str. Ion Ghica nr. 2 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Vila Europa Cluj-Napoca: Str. I. Bologa – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Ultracentral City Break Apartment: Str. Iuliu Maniu nr. 35 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Heltai Vendégház: Str. Clinicilor nr. 18 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Református Templom: Strada Lăcrămioarei nr. 5
 • Református Vártemplom: Strada Cetății nr. 1
 • Krisztus Király Templom: Strada Fabricii nr. 16
 • Tamási Áron Színház: Strada Libertății nr. 1
 • Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala: Strada 1 Decembrie 1918 nr. 2
 • Mikes Kelemen Elméleti Líceum: str. Kriza Janos nr. 1-3
 • Református Teológiai Líceum: str. Scolii nr. 1
 • Székely Mikó Elméleti Líceum: str. gróf Mikó Imre nr. 1
 • Puskás Tivadar Szakközépiskola: str. Pescarilor nr. 35
 • Elenis Panzió: Str. Paius David nr. 24 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Ferdinánd Panzió:  Decembrie 1918 utca 10. – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Park Hotel: Strada Gábor Áron nr. 12-14 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Heureka Könyvesbolt: Benedek Elek utca bl. 7/B
 • Csíkszeredai Református Egyházközség: Str. Márton Áron, Nr. 11
 • Csíkszeredai Unitárius Egyházközség: –
 • Márton Áron Gimnázium: Strada Márton Áron nr. 80
 • Székely Károly Szakközépiskola: Str. Iancu de Hunedoara nr. 31
 • Joannes Kájoni Szakközépiskola: Strada Toplița 22, Miercurea Ciuc
 • Petőfi Sándor Általános Iskola: Strada Petőfi Sándor nr. 40
 • Csíkszereda Polgármesteri Hivatala: Piața Cetății nr. 1
 • Gutenberg Könyvesbolt: Strada Petőfi Sándor nr. 4
 • Hotel Merkur Miercurea-Ciuc: Str. Cantarului nr. 1 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Flamingo Hotel & Wellness Center: Str. Toplita nr. 141 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Hotel Merkur Miercurea-Ciuc: Str. Cantarului nr. 1 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Református templom: Piaţa Unirii nr. 7
 • Téglás Gábor Elméleti Liceum: Aleea Anemonelor nr. 57A
 • Vila Daddy: Str. Marasesti nr. 23 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Deva Hotel: Strada Ciprian Porumbescu – magyar nyelvű kiszolgálás is van

Moldova Hotel: Strada Anastasie Panu nr. 31 – magyar nyelvű kiszolgálás is van

 

 • Magyarország Bukaresti Nagykövetsége: Bucuresti, str. Jean-Louis Calderon nr. 63-65. sector 2.
 • Petőfi Sándor Művelődési Központ: str. Zalomit nr. 6
 • Bukaresti Református Egyházközösség str. Luterană nr. 13 b, Sectorul 1. Bucureşti
 • Andy Endre Liceum: Bd. Ferdinand nr. 89.
 • Németh László Elméleti Líceum: Str. Luminisului nr. 1
 • Teleki Magyar Ház: Strada Minerilor
 • Nagybánya Óvárosi Református Egyházközség: Dacia utca 3 szám
 • Hotel Rivulus Baia: Str. Culturii nr. 3
 • Hostel Seneca: Nagybánya, Margeanului nr. 11b – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Belvárosi Református Egyházközség: Piața Bernády György nr.  3
 • Alsóvárosi református templom: Strada Ludușului nr. 3
 • Kövesdombi refomátus templom: Strada Suceava nr. 3
 • Kistemplom: Strada Ștefan cel Mare nr. 22
 • Szabadi úti református templom: Strada Voinicenilor nr. 47
 • Marosvásárhelyi unitárius templom: Bolyai utca nr. 13
 • Keresztelő Szent János-templom: Piața Trandafirilor nr. 61
 • Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal: Piața Victoriei nr. 3
 • Bolyai Farkas Elméleti Líceum: Strada Bolyai nr. 3
 • Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem: Gh. Marinescu nr. 38
 • Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem: Corunca nr. 1C
 • Marosvásárhelyi Nemzeti Színház: Piața Trandafirilor
 • Hotel President: Str. Gheorghe Doja – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Hotel Plaza V: P-ta Trandafirilor – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Hotel Everest: Str. Uzinei nr. 16-18 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Hotel Arena: Str. Tamás Ernő nr. 1 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Református templom: Strada Andrei Şaguna nr. 7
 • Zilah-Fenyvesi Református Gyülekezet: Maxim D. Constantin nr. 5
 • Weselényi Református Kollégium: b-dul Mihai Viteazul, nr. 56/A
 • Zilahi Magyar Baptista Gyülekezet: https://www.facebook.com/baptistagyulekezet.zilahimagyar
 • Zilahi EMKE Ház: str. 22 Decembrie 1989 nr. 55.,
 • Griff Hotel: Crisan St. No. 21, – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Grand Hotel Severus Resort & Spa: Blvd. Mihai Viteazul nr. 58/A – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Hotel Brilliant Plaza: Maxim D. Constantin nr.  8 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Szatmárnémeti Református Gimnázium: Piața Păcii
 • Szatmárnémeti Északi Színház: str. Horea nr. 3
 • Református Egyházmegye: Kálvin tér 2. szám
 • Római Katolikus Székesegyház: Piața Libertății nr. 24
 • Kölcsey Ferenc Főgimnázium: Mihai Eminescu nr. 1
 • Hám János Romai Katolikus Teológiai Líceum: str. 1 Decembrie 1918 nr. 2
 • Szatmárnémeti Magyar Baptista Gyülekezet: István tér 9 szám
 • Hostel Almaspa: Str. Botizului nr. 2/A – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Hotel Cardinal: P-ta Eroii Revolutiei nr. 5 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Hotel Astoria: str. Mihail Kogalniceanu nr. 1 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Premier Apartment: Ham Janos 9 szám– magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Nagyszebeni Magyar Ház: Piaţa Mare nr. 11
 • Nagyszebeni Magyar Kulturális Központ: Sörház utca 2A szám
 • Református Egyházközség: str. Mitropoliei nr. 11
 • Panzió Nagyszeben: Calea Turnisorului utca 139 szám– magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Laura Panzió: Strada Vasile Aaron nr. 18 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Csiky Gergely Állami Magyar Színház: Strada Alba Iulia, nr 2.
 • Hotel Adriatico: Ion Ionescu de la Brad nr. 1C – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Strelitia Hotel: Simion Barnutiu nr. 44 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Casa Leone Panzio: Strada Eroilor de la Tisa nr. 67 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Pensiunea Yasmine: Str. Behela nr. 10 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Hotel Neon: Calea Aradului nr. 85 – magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Hotel Arizona: Gavril Muzicescu nr.  168– magyar nyelvű kiszolgálás is van
 • Temesvár Belvárosi Református Gyülekezet: Timotei Cipariu utca nr. 1
 • Temesvári református parókia: Strada Timotei Cipariu nr. 1

Pályázati források KKV-k számára

Pályázati források a 2017-es évre

Európai Uniós gyakornoksági lehetőségek

Támogasd jövedelemadód 2%-ával a MIÉRT-et

Civil szervezet alapítása

Civil szervezetek alapításának lépései